
02 Μάι Covid-19: H νέα οδική “κανονικότητα”
Mετά από τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας του Covid – 19 παρατηρείται παγκοσμίως μεγάλη μείωση στην οδική κυκλοφορία. Συγκεκριμένα, στις μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις η κυκλοφορία των οχημάτων έχει μειωθεί κατά 70% – 85%, ωστόσο η αναλογία με το ποσοστό των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων ακόμα δεν μπορεί να αποτυπωθεί με ακρίβεια λόγω έλλειψης στατιστικών δεδομένων.
Πιο αναλυτικά:
- Στην Ολλανδία έχει αναφερθεί μείωση κατά 50% των τροχαίων ατυχημάτων κατά τη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων.
- στην Ιταλία, η οποία υπήρξε από τις πρώτες χώρες που επέβαλαν αυστηρούς κανόνες στη μετακίνηση των πολίτων, έχει αναφερθεί ότι τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μειώθηκαν κατά 70% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
- στη Γαλλία και στην Ισπανία, έχουν αναφερθεί ένα ποσοστό πτώσης κατά 45% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων αντίστοιχα.
- στην Καλιφόρνια, των Η.Π.Α, η οποία υπήρξε η πολιτεία με το μεγαλύτερο αριθμό θανατηφόρων ατυχημάτων κάθε χρόνο, τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα έχουν σημειώσει ύφεση κατά 50%.
Στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις προσπαθούν να προετοιμάσουν τους πολίτες για την επιστροφή σε μία πιο ελεύθερη από περιοριστικά μέτρα πραγματικότητα με την επιβολή κανονισμών κοινωνικής απόστασης, να αναπτύξουν τις υπάρχουσες υποδομές στο οδικό δίκτυο και να προωθήσουν τη χρήση ποδηλάτου και βάδισης έναντι της χρήσης των μαζικών μέσων συγκοινωνίας και των αυτοκινήτων. Ιδιαίτερα:
- Tο Βερολίνο έχει ήδη μεγαλώσει το πλάτος των λωρίδων για ποδήλατα για να επιτρέψει την ασφαλή προσπέραση λόγω της αύξησης της κίνησης σε αυτές.
- Το Μιλάνο έχει απαγορεύσει την κίνηση των οχημάτων σε δρόμους με συνολικό μήκος 35km, εισάγοντας περισσότερους περιορισμούς ταχύτητας με όριο τα 30km/h.
- Τo Παρίσι και άλλες πόλεις της Γαλλίας ανακοίνωσαν τη δημιουργία λωρίδων κυκλοφορίας για ποδήλατα ήδη από την απαγόρευση κυκλοφορίας.
- Οι Βρυξέλλες πρόκειται να ορίσουν εντός κέντρου πόλεως ως ανώτατο όριο ταχύτητας τα 20km/h, με πεζούς και ποδηλάτες να έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν όλο το πλάτος των δρόμων με πλήρη προτεραιότητα.
Αν η επιστροφή στην “κανονικότητα” σημαίνει επιστροφή στη συνήθεια, τότε η αυξημένη κυκλοφορία στους δρόμους θα επηρεάσει αντιστοίχως τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων. Ωστόσο, η λήψη κρατικών μέτρων όπως η δημιουργία ποδηλατοδρόμων ή η ευαισθητοποίηση γύρω από τα οφέλη της βάδισης, θα ήταν σημαντική τόσο για την προστασία από τον ιό όσο για τη βελτίωση της ατομικής υγείας του κάθε πολίτη.