Ηλεκτρικά οχήματα και ασφάλεια: Σύγκριση με τα συμβατικά σε δύο σημαντικές παραμέτρους

Kατά το παρελθόν, έχει γίνει αναφορά στο ζήτημα της ασφάλειας στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την καταγραφή μιας σειράς παραγόντων ασφάλειας, οι οποίοι αξιολογούνται από τους κατασκευαστές κατά την εμπλοκή ενός οχήματος σε μια σύγκρουση. Στο παρόν θα αναφερθούμε σε δύο επιπλέον παραμέτρους, οι οποίες διαφέρουν στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε σύγκριση με τα συμβατικά και παρουσιάζουν ενδιαφέρον ως προς το θέμα της ασφάλειας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Αύγουστο του 2023, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Συνδέσμου Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι ταξινομήσεις νέων ηλεκτρικών οχημάτων σημείωσαν αύξηση 118,1%, διαμορφώνοντας για πρώτη φορά το μερίδιο τους στο 21% της ευρωπαϊκής αγοράς.

Επιτάχυνση
Σύμφωνα με τον ασφαλιστικό κολοσσό Allianz, στατιστικά έχει καταγραφεί ότι στα πολύ μικρά και μικρά αυτοκίνητα πόλης έχουν προκληθεί λιγότερα ατυχήματα από ότι στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Αντίθετα, στις κατηγορίες των SUV και των λεγόμενων ‘supercars’ έχουν καταγραφεί έως και 40% περισσότερα ατυχήματα.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό οφείλεται στον διαφορετικό τρόπο που επιταχύνουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίνοντας στη διάθεση του οδηγού την πλήρη ισχύ του κινητήρα, σχεδόν ακαριαία. Ο μέσος οδηγός δεν είναι προετοιμασμένος για τόση δύναμη τόσο γρήγορα με αποτέλεσμα να χάνει τον έλεγχο του οχήματος και να υποπίπτει σε ατύχημα.

Πυρκαγιά στην μπαταρία
Μία ανησυχία για τους σκεπτικιστές υπήρξε, ανέκαθεν, η άμεση ανάφλεξη της μπαταρίας μετά από μια σύγκρουση. Είναι γεγονός ότι μία σημαντική μερίδα των ηλεκτρικών οχημάτων διαθέτει μπαταρία λιθίου που είναι εύφλεκτη. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιες αναφλέξεις συμβαίνουν τόσο σπάνια που δεν καθιστούν ενδεικτικό δείγμα σε μία μελέτη.

Η σπανιότητα αυτή οφείλεται σε τέσσερις δικλείδες ασφάλειας:
α) το σημείο που είναι τοποθετημένες οι μπαταρίες ώστε δύσκολα συμπιέζονται ή συμμετέχουν σε μια σύγκρουση,
β) το γεγονός ότι οι περισσότερες κατασκευάστριες εταιρείες «θωρακίζουν» τις μπαταρίες σε κουτιά από αλουμίνιο,
γ) το γεγονός ότι οι μπαταρίες «παρακολουθούνται» από τα συστήματα ασφαλείας του αυτοκινήτου ώστε να απενεργοποιηθούν, αν χρειαστεί, και
δ) το σύστημα υδρόψυξης, που υπάρχει πλέον σε πολλές περιπτώσεις, ώστε να είναι ακόμα πιο ασφαλή τα οχήματα αυτά.

Συνεπώς, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα ποσοστά πρόκλησης πυρκαγιάς στα συμβατικά αυτοκίνητα είναι πιο πιθανά απ’ ότι στα ηλεκτρικά.

Σήμερα, οι κατασκευάστριες εταιρείες ηλεκτρικών οχημάτων πρέπει να υιοθετήσουν στρατηγικές μάρκετινγκ που να περιλαμβάνει σημαντικές επενδύσεις που θα στοχεύουν στην εκπαίδευση των καταναλωτών στις λειτουργίες των ηλεκτρικών οχημάτων.